Hakkımızda

Türk Tasavvuf Musikisi ve Folkloru Araştırma ve Yaşatma Vakfı, 1967 yılında şu anda faaliyet gösterdiği Nureddin Cerrahi Türbesi’nin avlusundaki yerleşkede, Nureddin Cerrahi Türbesi’nin gönüllü türbedarlığını yapmış Hacı Muzaffer Ozak (K.S.) tarafından kurulmuştur. 20. yüzyılın en önemli dava ve fikir adamlarından biri olan Hacı Muzaffer Ozak (K.S.), Osmanlı Döneminin son Cerrahi Âsitâne Şeyhi olan ve 1966 yılına kadar 677 sayılı Kanun gereğince Türkiye Cumhuriyeti Devletinden “Şeyh Maaşı” alan Fahrettin Erenden efendinin talebesi ve manevi evladıdır.


Halveti Cerrahi yolunun piri olan Nureddin Cerrahi (K.S.) Hazretlerinin 1703 yılında Karagümrük’te Bekir Ağa Konağı yerine tesis ve küşad ettiği Cerrahi Âsitânesi bu tarihten 1925 yılına kadar Halveti Cerrahi yolunun Âsitânesi yani Ana Tekkesi olarak kullanılmıştır.


1925 yılında çıkarılan 677 sayılı kanun gereği tekkelerde, tarikat faaliyetlerinin men edilmesine karar verilmiş ancak son postnişinlerin tekke ve ona bağlı olan müştemilatlarını kullanmalarına izin verilmiştir. İş bu izin neticesinde Âsitâneyi kullanan Fahrettin Erenden hazretleri ebediyete göçtüğü tarih olan 1966 yılına kadar tekke ve müştemilatında ilim, irfan, ders ve halkalarını devam ettirmiş, Osmanlı Tasavvuf kültürünün Cumhuriyet dönemine geçişini sağlayan en önemli köprü şahsiyetlerden biri olmuştur. 1967 yılı itibariyle bu hizmetlerin daha kurumsal bir şekilde yürütülebilmesi için dernek kurulmuş ve tekke ile müştemilat alanı, bu ilim ve irfan vazifesi için kesintisiz bir şekilde kullanılmaya devam etmiştir. Dernek sonrasında 1981 yılında kurulan vakfımız, kuruluşundan beri bu hizmeti kesintisiz bir şekilde yerine getirmeye devam etmektedir. 


Pazartesi günleri icra edilen mûsiki meşkleri, Türk mûsiki tarihinde önemli yerleri olan zâkirbaşılar tarafından yönetilmiştir. Tasavvuf folkloru kültürünün yaşatılması amacıyla da vakfımız bünyesinde perşembe günleri klasik usulde çeşitli merasimler düzenlenmektedir. Vakfımızın musiki icra heyeti, çeşitli platformlarda tasavvuf musikisi konserleri icra etmektedir. Vakfımız bünyesinde tasavvuf musikisi ve folklörüne yönelik akademik araştırmalar yürütülmektedir. Ayrıca vakfımızda, konularında uzman akademisyenler tarafından çeşitli ihtisas dersleri verilmekte olup, yerleşkemizde araştırmacıların istifade edebileceği bir ihtisas kütüphanesi yer almaktadır. 


Dönemin mer’i hukukuna göre Âsitâne, Dernek ve elan Vakıf alanı olarak kullanılan Cerrahi Âsitânesi muhakkak ki ilim, irfan, hak ve hakikat davasının en önemli kalelerinden biridir.